Waar let je op bij het kiezen van nieuwe dakbedekking?

Er zijn heel veel verschillende soorten dakbedekking verkrijgbaar. De keuze is reuze, zullen we maar zeggen. Dit alles zorgt ervoor dat het kiezen van nieuwe dakbedekking lastig kan zijn: bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe woning laat bouwen of wanneer de dakbedekking op je huidige woning vervangen moet worden. Maar ook bij kleinere projecten, zoals het bouwen van een schuur of tuinhuis, kom je voor de keuze: welke soort dakbedekking zal ik kiezen?

 

In deze blog lees je waar je op moet letten om een goede keuze te maken. Houd in gedachten dat “de beste dakbedekking” niet bestaat: want wat de beste dakbedekking is, hangt af van je eigen specifieke situatie. 

Heb je een plat of schuin dak?

Allereerst bepaalt het type dak (plat of schuin) de keuze voor het soort dakbedekking. Niet iedere soort dakbedekking is namelijk geschikt voor ieder type dak. 

 

Voor platte daken heb je keuze uit de volgende soorten dakbedekking:

  • Bitumen
  • EPDM
  • Pvc
  • Groendak

 

Bij een schuin dak kun je hieruit kiezen: 

  • Dakpannen
  • Leien
  • Riet
  • Zink

 

Natuurlijk zijn er per type dak nog een aantal andere dakbedekkingen mogelijk: denk hierbij aan bijvoorbeeld dakplaten. Deze zijn ideaal voor tuinhuisjes, schuren en carports. Iedere soort dakbedekking heeft zijn eigen kwaliteiten, uitstraling, prijs en levensduur. 

Wat past bij je woning en je eigen wensen?

Let bij de keuze voor een soort dakbedekking ook op wat bij je woning past. Een rieten dak wordt bijvoorbeeld vaak in landelijke omgevingen gebruikt, terwijl je dakpannen het meest om je heen ziet in stedelijke gebieden. 

 

Kijk daarom ook naar welke uitstraling passend is in de omgeving en bij je eigen woning. Je eigen wensen tellen natuurlijk ook mee. 

 

Wat is je budget?

Nieuwe dakbedekking is zeker niet goedkoop. Je eigen budget speelt dus ook een belangrijke rol in de keuze, je moet tenslotte de dakbedekking wel kunnen betalen. 

 

Maar bijt je niet vast in alleen de kosten: kijk ook naar de levensduur van de dakbedekking. De prijs-kwaliteitverhouding is misschien wel belangrijker dan je denkt. Als je nu voor een goedkope optie kiest, kan het zo zijn dat je over 20 jaar de dakbedekking alweer moet vervangen. Kies je voor iets duurder, kan het zomaar zo zijn dat de dakbedekking ruim 40 jaar mee gaat! 

 

Wil je meer lezen over dakbedekking? Dan willen we je graag deze website meegeven. Hier vind je uitgebreide informatie over alle soorten dakbedekking. 

Wijk, Woningen, Dorp, Mooi, Vogel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *