Met deze tips voorkom je een bobbel in jouw laminaat

Steeds meer mensen kiezen ervoor om laminaat in huis te nemen. Laminaat is namelijk vaak erg gemakkelijk te leggen en ook nog eens erg gebruiksvriendelijk. Wel is het zo dat laminaat goed gelegd moet worden. Als je laminaat namelijk niet legt volgens de gebruiksaanwijzing, kan het zo zijn dat er bobbels ontstaan in het laminaat. Dit komt doordat laminaat uitzet wanneer het warmer wordt. Als het laminaat dan te strak is gelegd en geen bewegingsruimte heeft, kunnen er bobbels ontstaan.
Dit is niet iets wat heel onduidelijk is. Op vrijwel iedere verpakking van laminaat staat duidelijk omschreven dat er aan de zijkanten bij de muren nog wat ruimte moet worden overgelaten. Helaas zijn veel mensen hier laks mee, waardoor zij dus uiteindelijk last krijgen van bobbels in hun laminaatvloer.

Hoe komt het dat een laminaatvloer uitzet?

Het is best wel raar dat een vloer als het ware kan uitzetten en kan krimpen, maar het is best wel logisch. Aan de hand van temperatuurschommelingen kan het namelijk zo zijn dat een laminaatvloer een beetje krimpt of uitzet. In de zomer is het vaak een stuk warmer dan in de winter, logisch natuurlijk. Maar het is dan ook zo dat je laminaat een stuk uitzet. Andersom is het zo dat in de winter je laminaat weer een beetje krimpt. Dit veranderen van vorm wordt ook wel het werken van het laminaat genoemd. Het is daarom altijd verstandig ongeveer vijftien millimeter vrije ruimte te houden tot de muur. Zeker als je in de winter laminaat gaat leggen.

Laminaat zet in de lengte en de breedte uit

Het is vrij logisch, maar toch is het iets dat veel mensen neigen te vergeten. Laminaat zet als dit uitzet of krimpt namelijk niet alleen uit in de lengte, maar ook in de breedte. Veel mensen houden er slechts rekening mee dat laminaat uitzet in de lengte, omdat dit natuurlijk de grootste uitzetting oplevert. Toch is het ook belangrijk om rekening te houden met de breedte. Als je een uitzetting van vier millimeter per plank hebt kan dit uiteindelijk alsnog resulteren in laminaat dat omhoog komt. Het is dus zaak daar goed op te letten.

Geef de laminaatvloer rust en laat deze op temperatuur komen

Het is enorm verstandig om laminaat voordat je deze gaat leggen eerst een dag of twee te laten rusten. Op deze manier kan het laminaat wennen aan de temperatuur, waardoor je minder uitzetting zal hebben als deze gelegd is. Het laminaat kan, in vaktermen, nog even werken. Vaak is het trouwens helemaal niet nodig om je laminaatvloer te laten wennen aan de temperatuur, maar het is zo’n kleine moeite. Dan kan je het beter wel gedaan hebben dan dat je er spijt van krijgt. Dat geldt helemaal als jij jouw laminaat hebt gekocht bij een bouwmarkt. Daar is het in het magazijn vaak erg koud. In jouw warme woonkamer kan het dan zomaar zijn dat het laminaat nog een flink stuk uit wil gaan zetten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *